Guasha behandeling paarden

Guasha behandeling paard

Het hele paard kan met Guasha behandeld worden. Guasha is geschikt voor ieder paard, van klein tot groot, van jong tot oud, van recreatief tot op sportniveau.
Met een speciale Guasha schraper wordt in 1 richting over de vacht van het paard gestreken. Omdat de vacht de huid beschermt is er hier, in tegenstellig tot bij de mens, geen olie nodig. Paarden ervaren een Guasha behandeling doorgaans als zeer prettig en ontspannend.
Door Guasha behandelingen wordt de doorstroom van energie en de doorbloeding bevorderd, afvalstoffen worden sneller afgevoerd, waardoor blokkades en pijnklachten verminderen of verdwijnen.
Dit resulteert in een betere gezondheid en weerstand van het paard en soepele spieren en gewrichten, waardoor het paard beter kan gaan bewegen.
Paarden die bijvoorbeeld  problemen laten zien tijdens het rijden ( denk bv aan knarsen, niet willen lopen) kunnen baat hebben bij Guasha, wanneer daar een lichamelijke blokkade aan ten grondslag ligt.
Mijn ervaring is dat het behandelen van kleine blokkades al groot effect kunnen hebben op het functioneren van het paard.
Ook bij paarden kan Guasha ingezet worden bij een veelvoud van klachten zoals spier- en bewegingsklachten, rugklachten, stress, “niet lekker in het vel zitten” en bij dikke benen.
Doorgaans reageren paarden zeer ontspannen op een Guasha behandeling, dit kan zich uiten in veelvuldig gapen, smakken en vaak gaan de darmen geluiden maken.
Ook kan het voorkomen dat het paard zich afsluit in zijn eigen wereldje, dit zijn normale reacties.

 Combinatie behandeling paard en ruiter

Blokkades bij het paard kunnen ook ontstaan door het niet goed ( kunnen) zitten van de ruiter door bv rugklachten.  In sommige gevallen is het dan aan te raden om dan niet alleen het paard, maar ook de ruiter te behandelen met Guasha.

  Goed om te weten

Er kan geen Guasha behandeling gegeven worden direct na lichamelijke inspanning van het paard, of op een bezweet paard.
Het heeft de voorkeur om een droog, niet natgeregend paard te behandelen, op een rustige plek, niet tijdens voertijd.
Direct na de behandeling is het aan te raden 10 a 15 minuten aan de hand te stappen met het paard, zodat spieren weer even kunnen “resetten”.
Het paard moet voldoende water kunnen drinken om de vrijgekomen afvalstoffen te kunnen afvoeren.
Op plaatsen die behandeld zijn kunnen kleine bultjes ontstaan, dit zijn afvalstoffen die vrijkomen, doorgaans verdwijnen deze binnen 1 dag. Paarden kunnen wat spierpijn krijgen, ook deze reactie verdwijnt binnen een paar dagen.
Na een intensieve Guasha behandeling mag het paard 3 dagen niet bereden worden. Er moet dan wel beweging gegeven worden in de vorm van weidegang, longeren of wandelen.

Guasha is geen vervanging voor een behandeling van een dierenarts, het kan wel aanvullend werken.

 

Lees hier meer informatie over Guasha.